EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Д-р Илия Габровски, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“: Не допускаме забавяне на терапията и списък на чакащите

Д-р Илия Габровски, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“: Не допускаме забавяне на терапията и списък на чакащите Д-р Илия Габровски, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“: Не допускаме забавяне на терапията и списък на чакащите Д-р Илия Габровски, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“: Не допускаме забавяне на терапията и списък на чакащите
Д-р Илия Габровски, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“: Не допускаме забавяне на терапията и списък на чакащите

в.Марица

 

20.05.2024г.

 

Още със стартирането си в началото на тази година, високотехнологичното Отделение по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ „Пълмед“ работи на пълни обороти и осигурява на своите пациенти съвременно лъчелечение, отговарящо на утвърдените международни стандарти. Лъчелечението се прилага основно за борба с раковите заболявания, използвайки високоенергийни лъчи, за да унищожи раковите клетки в определена област на тялото, като поврежда тяхното ДНК.

 

Структурата работи с последно поколение апаратура за лъчелечение. Линейният ускорител – TrueBeam™ е с модул HyperArc™ е предназначен за третиране на зони, разположени в непосредствена близост до критични точки като доставя високоефективна доза радиация директно в зоната, където се намира туморът.

 

Модерната апаратура, с която разполагаме ни позволява съвсем точно да определим обемите на разпространение на онкологичното заболяване и да лекуваме, с възможно най-малко странични ефекти от радиацията, коментира началникът на отделението д-р Илия Габровски. Той добавя, че изчислителната мощност на съвременните компютри прави възможно екипът на отделението да осъществи облъчване с множество модулирани по интензитет полета от различни ъгли и по този начин да реализира много висока доза в тумора, като здравите органи получават значително по-ниска.

 

От своя страна системата IDENTIFY, създава условия да се следи пациентът в реално време и осигурява максимално прецизно позициониране. Д-р Габровски обаче акцентира, че за да е максимално успешно, лечението трябва да е и започнало навреме.

 

„Нашата терапия унищожава всички стволови туморни клетки, може да облекчи симптоми като болка и кървене, но всяко забавяне на процедурите дава време за размножаване на туморните клетки, като за елиминирането им ще е необходима и по-висока доза на облъчването. Затова апелираме за това всеки един пациент да започне своя курс лъчелечение навреме, а от наша страна правим всичко възможно да няма изчакване за „място“, изтъква той.

 

Лъчетерапевтът обяснява, че успехът на отделението по отношение на стриктния „тайминг“ на лечението се дължи от една страна на висококвалифицирания екип от професионалисти във всички звена. От друга –  това е благодарение на протоколите, по които се обработва всеки един случай, както и добрата организация на работа, включваща и отлична комуникация между отделните членове на колектива.

 

Началникът на Лъчелечението посочва също, че като част от УМБАЛ „Пълмед“, отделението работи в тясна колаборация със специалистите от останалите структури на болницата и в случай, че на пациентите са необходими допълнителни изследвания, лечение или консултация преди и по време на терапията, те успяват да ги осигурят в изключително кратки срокове.

 

„Мултидисциплинарният подход и ранното съвместното обсъждане на състоянието на пациентите от медицински онколози, лъчетерапевти и хирурзи в онкологичните комисии също допринася за бързото започване на лечението“, добавя той.

 

Екипът е направил стройна организация, за да не се стига до удължаване на общото време на планирания курс лъчелечение. С прецизен график на дежурствата отделението се справи и по време на многото почивни дни покрай миналите великденски празници.

 

„Когато има планирана профилактика на линейния ускорител или официални празнични дни практиката в отделението е да “отработваме“ почивните дни през събота в един или няколко от предходните или последващите уикенди – по този начин макар пациентите да са пропуснали облъчване в деня, когато е трябвало да го проведат, те го провеждат ден преди или след това, което позволява да запазим общата дължина на лъчетерапевтичния курс“, обясни д-р Габровски. Специалистът добави, че „почивки“ от 2 дни като една събота и неделя в хода на лъчелечение са нормални и безобидни и дори полезни в някои случаи и пациентите не следва да се притесняват за тях.

 

Когато на пациентите непланирано им се наложи да забавят началото на своето лечение или пропуснат един или повече дни лъчелечение, той им препоръчва да обсъдят възможно най-скоро това с лекуващия си лъчетерапевт, който да прецени дали е наложително и дали е възможно това забавяне или пропуск да бъдат компенсирани.