СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

Безплатен скрининг за хепатит С

Безплатен скрининг за хепатит С Безплатен скрининг за хепатит С Безплатен скрининг за хепатит С
Безплатен скрининг за хепатит С

Безплатен скрининг за хепатит С


Труд стр. 31
12.8.2016

Безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С стартира най-модерното здравно заведение в Пловдив УМБАЛ "Пълмед", съобщиха от лечебното заведение. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15 септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в дкц "Пълмед". От болничното заведение коментират, че при повишен интерес кампанията, която се провежда в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив ще бъде удължена.

Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция, съветват от болницата.

"Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса - HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаментидиректно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път- чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании", коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Пълмед".

Повече информация за кампанията пациентите могат да получат на един от посочените телефони за контакт в "Пълмед": 032 607349; 032 607308 и 032 607300.