СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ "Пълмед"

Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ
Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ

Изследват безплатно за хепатит С в УМБАЛ "Пълмед"

Телеграф стр. 27
13.8.2016

Безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С стартира най-модерното здравно заведение в Пловдив УМБАЛ "Пълмед".
Кампания
Тя ще се извърши от 15-и август до 15-и септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ "Пълмед". От болничното заведение коментират, че при повишен интерес кампанията, която се осъществява в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив ще бъде удължена.
Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция.
"Ако тестлентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път - чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании", коментира д-р- Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Пълмед".
Повече информация пациентите могат да получат на един от посочените телефони за контакт в "Пълмед"- 032 607349; 032 607308 и 032 607300.