СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаите

Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаите Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаите Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаите
Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаите

Има медикаменти, унищожаващи вируса на хепатит С при около 95%от случаитеТелеграф стр. II

24.8.2016Наскоро си направих тест за хепатит Си за мой ужас се оказа положителен. След като първоначалният стрес от резултата премина, искам да знам какво трябва да предприема като лечение по-нататък, моля, посъветвайте ме как да действам?

Николай, 45 години, Чирпан

Д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Пълмед":

При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция. Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С, е необходимо задължително да се обърнете към. специалист гастроентеролог, който да ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса - НСV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път - чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании.