СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози от УМБАЛ "Пълмед"

Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози от УМБАЛ Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози от УМБАЛ Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози от УМБАЛ
Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози от УМБАЛ

От УМБАЛ "Пълмед":
Иновативен проект разработиха екип от млади гастроентеролози

Телеграф стр. 27
30.4.2016

Медицината е област, която се развива и бележи своя напредък с всеки изминал ден.
Ако преди години инвазивните процедури са били мираж, то в наши дни те се прилагат все по-широко. По този начин се осигурява побърза и точна диагностика на пациентите, адекватна терапия на съответното заболяване, по-добро качество на живот. Ендоскопските методи на изследване придобиват все по-голяма популярност и се използват все по-широко в практиката на специалистите от различни области, най-вече в областта на гастроентерологията.
Иновативно
Водени от желанието си за познание и иновативност, екип от млади лекари от УМБАЛ "Пълмед" разработи първия по рода си в страната научен проект, акцентиращ върху непознати за България ендоскопски методики. Начело на начинанието застава д-р Никола Боянов, специалист гастроентеролог в УМБАЛ "Пълмед". Проектът е разработен съвместно с висококвалифицирани лекари по ветеринарна медицина във Ветеринарния факултет при Тракийския университет. На 23-и април в гр. Стара Загора се проведе уъркшоп върху заложените в проекта високоспецифични ендоскопски техники POEM (перорална ендоскопска миотомия), ESD (ендоскопска субмукозна дисекция), Е MR (ендоскопска мукозна рецекция, извършена с мултибанд системи), ендоскопска тунелна резекция - STER(cyбмyкозни тунелни ендоскопски резекции за субмукозни тумори).
Процедури
Процедурите са извършени върху живи свински модели, като специалистите имаха възможността да се справят в "реално време" с основните рискове при извършването им - кървене и перо^орация. Сред присъстващите специалисти бяха д-р Флорин Мушат от болницата в Констанца, Румъния и д-р Андрей Рагея от Букурещ, Румъния. Описаните методики са показани при ранен стадий на тумори на стомашно-чревния тракт и мотилитетни заболявания, като прилагането им осигурява по-добро качество на живот на пациентите, по-малък риск от усложнения и рецидиви. Очакванията на авторския колектив са посочените високоспециализирани ендоскопски техники да бъдат популяризирани в страната и да бъдат организирани още подобни събития, на които да бъдат обучени специалисти-гастроентеролози.
Уъркшопи
"Благодарение на уъркшопи от този тип специалисти от цялата страна имат възможност да се обучават на практика и така да усъвършенстват уменията си в областта на диагностиката и лечението на гастроентерологичните заболявания. Радвам се, че по време на събитието се включиха над 20 активно практикуващи специалисти от различни градове на страната и вярвам, че събития от този тип ще се радват на все по-голяма посещаемост", коментира д-р Боянов.