СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

“Пълмед" с нова апаратура за измерване на костна плътност

“Пълмед “Пълмед “Пълмед
“Пълмед

“Пълмед" с нова апаратура за измерване на костна плътност

Стандарт-Здравето стр. 20
6.10.2016

Модерна апаратура, която служи за диагностика и оценка на заболяването остеопороза вече работи в ДКЦ и университетска болница "Пълмед". Техниката е за измерване на костна плътност и помага на специалистите при иницииране на лечение и измерване на ефекта от приложената терапия при едно от най-честите костни заболявания в напреднала възраст.

"Симптоматиката при тези пациенти е сравнително бедна. Обикновено те са с оплаквания от болка от механичен тип в гърба и често при тях остеопорозата се диагностицира едва при настъпването на патологични фрактури. Диагнозата се основава на анализа на клиничната картина, рисковите фактори и резултатите от лабораторните /маркери на костния метаболизъм и минерална обмяна/ и образните изследвания /остеодензитометрия и рентгенографии за настъпили фрактури/. Данните от измерването на костната минерална плътност- остеодензитометрия посредством апаратурата DEXA, с която вече разполага и ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед" са важен елемент от диагностиката и проследяването на болестта, както и условие на НЗОК за предписване на медикаментозно лечение, коментира д-р Любомир Сапунджиев, началник отделение по ревматология в Университетска болница "Пълмед".

По дефиниция на Световната здравна организация остеопорозата представлява прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена костна маса и влошена микроархитектоника на костта, водещи до повишена чупливост на костите и повишен риск от фрактури. Засяга до 85% от жените в напреднала възраст. Значимостта на заболяването се определя от повишената честота на фрактурите на бедрената шийка, прешлените и предмишницата, голямата социална значимост на тези състояния и последващите усложнения за здравословното състояние на пациентите.

Именно затова специалистите съветват изследването дамите да извършат през ранната менопауза- 6 месеца след спиране на менструалния цикъл, за да може да се оцени навреме рискът от развитие на заболяването.