EN
Back to top hospitalpulmed.bg

Медици от „Пълмед“ отличени от РК на БЛС с престижната награда „Лекар на годината“ за 2024г.

С голямата награда „Лекар на годината“ за 2024г. Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив отличи гастроентеролога д-р  Никола Боянов, ръководител на Отделението по гастроентерология в университетска болница „Пълмед“. Освен това д-р Боянов от 6 години е редовен преподавател към симулационен тренировъчен към МУ Пловдив и е ръководител на два научни проекта свързани с ендоскопска ретроградна холангиопанкреаография и на научен проект за обучение на млади специалисти и специализанти по гастроентерология за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на варици с използване на живи свински модели. Провеждал над 31 следдипломни квалификация в България и чужбина, сред които в Индия, Южна Корея, Китай, Нидерландия, Франция, Унгария, Португалия, Германия и Гърция.

 

"Приемам това високо отличие като оценка за работата на целия екип на отделението. Това е признание и за останалите структури в „Пълмед“, тъй като в цялото лечебно заведение работят изтъкнати специалисти и са създадени отлични условия за диагностика и лечение, използвайки апаратура от най-висок клас", посочи д-р Боянов.

 

През тази година д-р Боянов издаде монография на тема „Перорална ендоскопска миотомия при ахалазия“ (ПОЕМ). Гастроентерологът е първият, който въвежда ПОЕМ процедурата у нас още през 2018г.

 

Престижното отличие за принос в прилагането на иновативни практики бе връчено на д-р  Андрей Неутов, който оглавява Отделението по кардиохирургия в „Пълмед“. Водещият кардиохирург има повече от 20 години професионален опит, а през миналата година за пръв път в България извършва аорто-коронарен байпас на четири коронарни артерии с минимално инвазивен достъп.

 

„Стараем се максимално да използваме миниинвазивни техники в подходящи случаи. При байпас-операциите на сърце ние се стремим към широко използване на артериалните графтове. Специално внимание отделяме на запазване и реконструкция на собствените митрална и аортна клапи при пациенти със съответни показания“,  коментира д-р Неутов.

  

С приз в категорията „Ти си нашето бъдеще“ бе удостоен д-р Даниел Марков, завършил медицина преди три години. През 2022г. се присъединява към екипа на Отделението по клинична патология на „Пълмед“ и започва специализация. Освен това д-р Марков е асистент и редовен докторант в Катедрата по обща и клинична патология към Медицински университет Пловдив. Освен към обща и клинична патология, д-р Марков има интерес и в областта на гинекологичната патология и невропатологията. Работи по проекти с насоченост дигитална патология и приложение на изкуствен интелект в обучението по патология.

  

За отличие на БЛС в категорията „Развитие на специалността клинична патология“ Районната колегия на Българския лекарски съюз номинира проф. д-р Елена Порязова, която от 2011 г . е начело на Отделението по клинична патология в УМБАЛ „Пълмед“. Проф. д-р Порязова преподава и в Катедрата по Обща и клинична патология на МУ - Пловдив. Изнася своите лекции на български и английски език. Нейните научни интереси обхващат сферите имунохистохимия, онкопатология, типизация на туморите, диференциална диагноза, детска патология, гинекологична патология. Тя е също заместник-декан по проектна дейност и международно сътрудничество в Медицински факултет на МУ- Пловдив.

 

Проф. д-р Порязова е автор и съавтор на 6 учебника, 2 ръководства и повече от 10 учебни помагала на български и английски език за студенти по медицина, дентална медицина и фармация. Написала  е също една монография, участва и в три колективни монографии.