09.01.2025г.
Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. Акцент в нейната работа е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се "забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.
Повечето от моите пациенти след празници започват лишения и ограничаване драстично на хранителния прием. Но какво се получава всъщност? Отговорът е стрес за организма, хормонален дисбаланс и следпразнична депресия!
Връзката между храненето и празниците наподобява любовната връзка, тъй като виновникът за всичко е хормонът допамин. Той ни прави щастливи и спокойни. Когато се влюбим, нивата на допамин са високи, същото е, когато се храним с вредна храна. Задействат се допаминовите рецептори и по този начин компенсираме „липсите“ и се пристрастяваме.
Така се формира хранителна зависимост, защото колкото повече човек се храни за удоволствие, толкова повече емоционално се нуждае от храна.
Проблемът се задълбочава и от това, че при промяна в състава на продуктите за ястията, които са ни доставяли удоволствие и при премахване на сладко и мазно от менюто човек се сблъсква с недостиг на удоволствие.
Забраната засилва фиксирането върху храната, предизвиква натрапчиви мисли и повишава нивото на стреса, тъй като забраненият плод е най-сладък.
При пациентите, които са постоянно на диета или с рестриктивен хранителен режим, подобен тип събирания на маса и смесването на различни храни и в комбинация с алкохол може да не се отрази добре на храносмилането им.
След първоначалното преяждане и препиване по време на празници се получава задръстване на храносмилателната система, тъй като безразборното съчетаване на много храни може да отнеме по-дълго време за обработка и да затрудни храносмилането ни, вследствие на което да се натрупат токсини и да започват стомашно-чревни оплаквания. Обикновено тогава пациентите се насочват към лекарствата и игнорират проблема с храната, а именно тя е в основата на всичко!
Хубаво е след празници да изчистим тялото си за няколко дни, за което създадох специални детоксикиращи програми.
Какво да направим, за да свалим здравословно качените килограми?
1. На първо място детоксикиране! Направите си няколко дни на зеленчуци, може под формата и на сокове, тъй като те като гъба попиват излишните токсини.
2. Пийте достатъчно течности, но не забравяйте и чая. Чай от глухарче и мравчено дърво имат противовъзпалително и детоксикиращо действие.
Глухарчето подобрява функцията на черния дроб и жлъчката и съдържа антиоксиданти. Подобрява имунитета. Действа като естествен диуретик и подпомага отслабването.
4. Важен е не гладът, а балансът в храненето. В менюто трябва да присъстват яйца, зеленчуци, кисело мляко, авокадо, зехтин, супи, морски дарове.
Консумацията на червено месо да не надвишава повече от три пъти седмично, заради отлагането на пурини и риска от подагра.
3. Раздвижете се!
Обездвижването забавя бавния метаболизъм и храносмилането. Загубата на мускулна маса се свързва с повишаване на инсулиновата резистентност и покачване на мазнините около органите. Тези мазнини повишават възпалителните процеси в тялото, това води до загуба на издръжливост, понижена кислородна консумация и има негативни последствия върху сърдечносъдовата система.
4. Йога практики и пилатес ще ви помогнат да се справите със следпразничната депресия.
Колкото по-малко изисквания имаме към тялото си, толкова е по-малък стимулът за промяна в положителна посока. Липсата на изисквания към тялото води до загуба на способности!