СПЕШНА ПОМОЩ 032 607 369
EN
VIP профилактика Online Резултати
Back to top hospitalpulmed.bg

Отбелязваме Световния ден на редките болести

На днешния ден, 28 февруари, целият свят изразява подкрепата си към хората с редки болестиВ Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки заболявания, а в световен мащаб те са близо 350 милиона. 400 хиляди души са засегнатите в България.На 28 февруари  обединяваме усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

 
Едно от редките заболявания, които се диагностицират изключително трудно е  Невроендокринният тумор.

 

Невроендокринните тумори (НЕТ) са бавно растящи тумори, произхождащи от дифузната ендокринна система. Те са от групата на редките заболявания. Най-често произхождат от храносмилателния тракт, задстомашната жлеза или белия дроб.

 

За тях е характерно, че отделят специфични хормони, които водят до клинични прояви.

 

Най-типичен за този вид тумори е т.нар карциноиден синдром. Представлява поява на флъш/внезапен силно изразен еритем на лицето и шията/ и водниста диария. Понякога се съчетава с подобни на астмата симптоми. За тези заболявания се мисли по-рядко и често пациентите биват лекувани за други болести. В много от случаите истинката причина се установява на доста по-късен етап.

 

Понякога, обаче тези заболявания се развиват подмолно и нямат типична клинична картина.

 

Диагностиката и лечението на НЕТ са трудни. Изисква на първо място да се мисли за тази група заболявания. Важно е, че хормоните, които се отделят от туморите, могат да се установят в кръвта или урината, което спомага поставяне на диагнозата.
Лечението на тези заболявания изисква екип от добри патоанатоми, гастроентеролози, хирурзи и онколози.

 

 

Д-р Янислав Илиев, специалист Медицинска онкология
ДКЦ и УМБАЛ “Пълмед“