Консумирането на яйца и козунаци по време на Великденските празници не вреди на организма, когато количествата са минимални, съветват специалистите. Опасностите идват от допълнителните химически вещества, които се съдържат в храните - емулгатори, овкусители, оцветители, по известни като Е-та. Те удължават живота на един продукт, за да изглежда пресен, да привлича купувача и да придаде вкус, който се харесва. Минимални количества консерванти в даден хранителен продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти, в голямо количество, те се натрупват в организма и вече стават опасни. Така, например козунак с дълъг срок на годност е по-добре да не се купува, категорични са лекарите.
Ето още от техните съвети:
Освен с яйцата и козунаците специалистите съветват още да се внимава и с агнешкото. Сериозното натоварване на организма с месо може да предизвика болки и сериозна стомашна криза.